pátek 11. dubna 2014

Rychlovka na jarní způsob

Jsou pokrmy vymazlené jak dlouhé romantické rande. A jsou dny, kdy zbývá čas nejvýš na letmou pusu. Jde o to umět si vychutnat i rychlovku. Třeba tuhle – v jemném hráškovém provedení.


Takže k věci. Jde o polévku laděnou do jarních tónů, jejíž příprava netrvá víc než čtvrt hodinky. Kouzlo výsledku spočívá v dobrých surovinách, veganská alternativa je možná a lahodná.
Potřebujete sáček mraženého hrášku (nejradši mám jednu nejmenovanou francouzskou značku), jednu cibuli nebo pórek, trochu másla nebo oleje, bio bujón a smetanu (buď klasickou nebo mandlovou).


Drobně nakrájenou cibulku/bílou část pórku osmažte dosklovata na másle/oleji (nebo jejich kombinaci), přisypte hrášek (hrstku si nechte stranou) a zalijte vroucí vodou s přídavkem bujónu (aby byl hrášek ponořený – radši méně, vždycky můžete polévku rozředit). Prohřejte, ale moc nevařte, aby výsledek neztratil svěží barvu.


Rozmixujte na jemný krém, pečlivky můžou propasírovat. Zjemněte decilitrem smetany (může být i méně), upravte konzistenci přidáním vody, osolte a jemně opepřete (nejlépe bílým pepřem), přidejte zbývající hrášek a prohřejte.



Polévku podávejte na miskách ozdobenou troškou smetany a jemně pokrájenou pórkovou natí nebo pažitkou. Hezky by vypadaly taky pažitkové květy, ale na ty si ještě počkáme.
 

Voilà! Bon appétit.



Žádné komentáře:

Okomentovat