čtvrtek 25. července 2013

Polévka v salátovém vydání

Jestli se vám letos zadařilo a už nevíte, co s hlávkovým salátem, zkuste ho upravit úplně jinak – jako polévku. Inspiraci jsem získala při jednom rozhovoru nad ránem u piva. Původní recept pochází od babičky dotyčného, která si jej za svého mládí přivezla z Francie. 


Chuťový zážitek není přehnaně vzrušující, ale to je právě na místě. Latinský název listového salátu (Lactuca) totiž odkazuje na slovo lactis, mléko. Bílá tekutina, kterou salát roní, má prý uklidňující účinky a podporuje spánek. Salátová polévka je tedy ztělesněním nálady líných letních dnů. Ostatně, taková siesta po dobrodružné letní noci přijde docela k chuti.

Potřebujete:
dvě větší hlávky salátu, oprané a natrhané na listy (košťály můžete pokrájet a také použít)
svazek jarních cibulek
větší hrst lístků máty (pár si jich nechte na ozdobu)
asi tak 1 polévkovou lžíci másla nebo oleje
trochu mléka nebo smetany
 

Postup:
Cibulky drobně pokrájejte, bílé části jemně osmahněte na másle / oleji. Přilijte ½ listru vroucí vody (může být s přídavkem sušeného bujónu, např. Würzl).

Přidejte salát, cibulkovou nať a 5-7 minut povařte. Na posledních pár minutek přidejte mátu. Hlídejte, aby si zelenina zachovala svěží zelenou barvu, to je na polévce nejkrásnější.
 

Rozmixujte dohladka a zjemněte troškou mléka nebo smetany (může být i sójová), přidáním vroucí vody upravte konzistenci. Dochuťte solí, popřípadě pepřem a podávejte. Na miskách můžete ozdobit lístky máty, výborná je také kombinace s osmaženou houstičkou nakrájenou na kostičky.



Zelené téma můžete rozvinout i v nápoji s letní náladou. Do vychlazené vody ve skleněném džbánu přidejte pár plátků okurky a mátových lístků.


Věnováno Janě Š., která mě zásobila salátem a poskytla mi letní kreativní azyl.



Žádné komentáře:

Okomentovat