pondělí 1. července 2013

Začátek prázdnin voní jahodami

První červencové dny mají podivuhodnou schopnost vyvolat pocit, že léto bude trvat věčně. Ovšem za podmínky, že jste školou povinní. Jestli ono to nesouvisí spíš s věkem? To už nikdy nezjistím. Coby velká holka jsem jednou provždy povinná prací a o sledování nebeských poutí bílých mraků, zatímco líně ležím v trávě, si můžu nechat jenom zdát.


Kromě pocitů letní bezstarostnosti provázela první prázdninové dny mého dětství taky vůně jahod. V neglobalizovaných dobách jsme si na ně museli počkat až do léta. Takže stačí slabý závan a v duši mám na pár vteřin červenec. Vůně mandarinky naopak spolehlivě přivolá náladu prosincovou. A mohla bych se rozněžňovat dál. Nad omamnými akáty a lípami a bezy, jejichž kvetení jsem letos prošvihla a limonádu už neudělám, protože tady nepomůže ani globalizace.
 

Ale zpátky k jahodám. Existuje pár božských spojení a jahody se smetanou jsou jedním z nich. K sezónní dokonalosti postačí troška čerstvě vytočeného medu. Recept ani nemusím psát, ostatně proč tohle celé vůbec píšu? Jahody se smetanou nejsou žádná horká novinka a připravit je dokáže malé dítě. Upřímně, píšu to z nostalgie a taky proto, že už nemám prázdniny.
 


Ale abych přinesla aspoň trochu čerstvé inspirace, nabídnu kombinaci, která u nás zatím není úplně doma. A to jahody s mátou. Stačí ozdobit hotový výtvor snítkou máty, zavřít oči, přivonět a rázem jste na anglickém pikniku. Anebo hodit pár lístků do džbánku s vodou. A pak se pohledem zastavit na obloze a zkusit na chviličku věřit, že tohle léto nikdy neskončí.








Žádné komentáře:

Okomentovat