pátek 12. září 2014

Sladká útěcha

Růže dokvétají, večer to zebe od nohou, ideální čas na to zapnout troubu. Pokud v ní budou hrušky s trochou vína, medu a koření, podzim rázem zesládne.



Dušené hrušky si užijete nadvakrát. Nejdřív jejich vůni z trouby a potom kořeněnou chuť s lehkým podtónem tesknoty z časného stmívání. Elegantní dezert vykouzlíte takřka bez námahy. 


Budete potřebovat:
4 pevnější hrušky
200 ml červeného vína
100 ml vody
6 polévkových lžic medu
šťávu a kůru z jednoho bio pomeranče
1 svitek skořice
citrónovou šťávu
hlubší zapékací mísu s pokličkou

Jak na to:

  • Z pomeranče škrabkou seřízněte kůru, vymačkejte šťávu a smíchejte v rendlíku s ostatními přísadami (kromě hrušek). Přiveďte k varu a povařte 5-10 minut.
  • Hrušky oloupejte, ale ponechte jim stopku. Zakapejte citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Opatrně je vložte do zapékací mísy, zalijte horkým sirupem z rendlíku a přiklopte.
  • Troubu zapněte na 150˚C, vložte do ní zapékací mísu s hruškami a nechte půl hodiny dusit. Potom hrušky jemně vařečkou obraťte, aby rovnoměrně nasákly sirupem . Pečte ještě asi půl hodiny (podle velikosti hrušek), podle potřeby případně ještě obraťte. 
  • Ostrým nožem opatrně zkuste, zda už jsou hrušky hotové (měl by snadno proniknout dužninou). Potom je opatrně vyjměte, sirup nalijte zpátky do rendlíku a chvíli povařte, aby zhoustnul.
  • Hrušky podávejte teplé nebo v pokojové teplotě, polité sirupem a smetanou (čím tučnější, tím lepší – jinak se snadno srazí). Dobrá je i varianta se zakysanou smetanou. 

--
Možnosti experimentování se složením sirupu jsou nekonečné, řiďte se vlastní chutí. Vyzkoušejte bílé víno s pomerančovou šťávou a medem nebo cukrem, použijte citrónovou kůru, šťávu z bezového květu nebo crème de cassis (likér z černého rybízu). Z koření lze doporučit „svařákovou sestavu“ v různých obměnách – skořici, badyán a hřebíček. Dobrý je taky kandovaný zázvor nakrájený na plátky.

Hezké babí léto








Žádné komentáře:

Okomentovat