neděle 13. července 2014

Šikézní salát aneb Francouzský dressing snadno a rychle

Salát bez zálivky je něco jako blogový příspěvek bez inspirace. Jenže co dělat, když holt nemáte slinu? Jdu na to doslovně a zkouším si představit aspoň zálivku, konkrétně model vinaigrette


Nezasvěceným prozradím, že označení pochází z francouzštiny a v překladu znamená „kyselé vínečko“. Už se vám taky sbíhají? 

Zálivka vinaigrette je prověřená klasika a naše oslazená octová voda jí - teď budu brutálně upřímná - nesahá po kotníky. Dobrá zpráva je, že připravit vinnaigrette je podstatně snadnější než to vyslovit. Stačí pár základních ingrediencí a drobných fíglů a jste za hvězdu.

Suroviny:
4 pol. lž. bílého nebo červeného vinného octa (nebo po dvou lžících octa a citrónové šťávy)
4 pol. lž. olivového oleje extra virgin
4 pol. lž. slunečnicového oleje (zastudena lisovaného)
2-3 lžičky medu
1-2 lžičky dijonské hořčice
2 rozdrcené stroužky česneku (nemusí být, pokud jde o romantickou příležitost)
mořská sůl
čerstvě mletý pepř


A teď ty fígle. To hlavní, oč nám jde, je vytvořit emulzi, která ulpí na listech a salát chuťově sjednotí. Doslova oblékne (anglicky se zálivce říká dressing). 
Emulgačnímu procesu napomáhá několik faktorů:
1.    přídavek slunečnicového oleje
2.    hořčice
3.    med nebo cukr
4.    přídavek vody (Tuhle možnost ocení zejména ti, kdo chtějí srazit kalorickou vydatnost zálivky. Anebo prostě ušetřit. Pokud zůstane u dvou lžic, zálivka nijak chuťově neztrácí.)


Postup:
 
Fígl pro ty, kdo nemají moc času. Všechny přísady dejte do malé zavařovací skleničky, pečlivě uzavřete a dobře protřepejte. Máte hotovo. Tipům, jak správně ochutnávat zálivku se věnuji níže.

Fígl pro ty, kdo chtějí udělat dojem. Do menší misky dejte nejdřív ocet, hořčici, med, sůl a pepř (popřípadě česnek). Důkladně prošlehejte metličkou. Smíchejte oba oleje v odměrce s hubičkou a tenkým pramínkem přilévejte za ustavičného prošlehávání. Po deseti minutách máte hotovo.
 

Ochutnávání a dochucování:
Chuť zálivky nejlépe poznáte a doladíte, pokud do ní namočíte list salátu a ochutnáte. Dochuťte  podle svého gusta, někdo má rád zálivku sladší někdo kyselejší.


Důležité:
Salátové listy před použitím důkladně operte a OSUŠTE (ideální je odstředivka na salát, nemáte-li, jemně salát osušte v látkové nebo papírové utěrce). Jinak voda ulpělá na listech zálivku zředí, salát nebude pěkně oblečený a chuťový efekt nic moc.

Se zálivkou to nepřehánějte, méně je více. Uvedené množství stačí na opravdu velkou mísu salátu. Začněte s 4-5ti lžícemi a rukama v zálivce listy jemně promíchejte.  Bude-li třeba, přidejte ještě trochu.

A hlavně: nepřidávejte zálivku dřív než 5-10 minut před podáváním. Jinak to celé zvadne! 

Variace:
  • Místo medu použijte sirup z bezových květů a vynechte česnek a hořčici.
  • Přidejte jemně nasekané čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, saturejku, estragon…) v harmonické kombinaci.
  • Namísto octa použijte pouze citrónovou šťávu. Nebo šťávu z limetky.
  • Příjemný chuťový výsledek získáte použitím balzamikového octa (i když zlé jazyky tvrdí, že mu odzvonilo nejpozději v osmdesátkách).
  • Další možností je použít jablečný ocet nebo jej zkombinovat s vinným. Vyzkoušejte i různé ochucené octy (estragonový, malinový apod.) 


Do salátu se kromě listů hodí i jedlé květiny, například květy brutnáku (na obrázku) nebo měsíčku lékařského. Své kreativní možnosti rozšíříte přečtením červnového Salátového vydání.

Hodně zdaru!

P.S. Prohřeškům, kterých při přípravě salátu dopouští jen naprostý amatér, se budu věnovat příště.




Žádné komentáře:

Okomentovat