Pozdní rozkvět má totiž i svá pozitiva. Přesvědčila jsem se o tom minulou neděli. Jdu takhle mezi poli, letošní bezovou limonádu už jsem skoro obrečela – a vtom ho potkám! Černý bez, co ještě kvetl. Neklekla jsem, jak káže lidová moudrost, protože rostl v kopřivách. Obrala jsem poslední květy, vystačily akorát na jednu dávku sirupu.
Jenže od té doby uběhl skoro týden, takže k čemu vám bude můj recept. Ale nevěšte hlavu. Pokud letos na žádného bezového opozdilce už nenarazíte, využijte jiných možností. Právě totiž kvetou veškeré spořádané levandule a limonáda z nich je úžasná. Budete originální a ještě si užijete barevných kouzel.
Potřebujete jen:
1/4 šálku (4 polévkové lžíce) květů levandule
3/4 šálku cukru
štávu z 2-3 citrónů
Postup:
Květy levandule zalijte půl litrem vařící vody a nechte 10 minut stát. Slijte a smíchejte s cukrem.
Teď přijde kouzlo! Přidejte citrónovou šťávu a sledujte, co se stane.
Až se dodivíte, přelijte do většího džbánu, doplňte 1/2 - 3/4 litrem dobře vychlazené vody nebo sodovky a podávejte s ledem.
Zvolna upíjejte a dávejte si načas. Vždyť co jiného než trpělivost přináší ty nejkrásnější z květů!
--------------------------------------
Recept na bezový sirup
Potřebujete:
10-12 květenství černého bezu
4 šálky cukru
1 bio citrón
2 lžičky kyseliny citrónové
Bezové květy nasbírejte za suchého dne. Doma z nich jemně sklepejte případné hmyzí návštěvníky.
Mezitím přiveďte k varu 2 1/2 šálku vody a přisypte cukr. Míchejte, dokud se nerozpustí a odstavte z plotny.
Nechte 10 minut chladnout, mezitím škrabkou oloupejte vrchní vrstvu kůry z citrónu a vymačkejte z něj šťávu.
Do hrnce s cukrovým sirupem přidejte bezová květenství, citrónovou kůru, šťávu a kyselinu citrónovou. Přiklopte a nechte stát přes noc.
Druhý den sceďte sirup přes jemné sítko a nalijte do lahví. V lednici vydrží až týden, pro delší skladování je lépe ho zmrazit (v plastových lahvičkách).
Nejlépe chutná ředěný bublinkovou vodou nebo minerálkou. Skvěle ochutí i zálivku na salát (vinaigrette) nebo marinádu na maso.
Pěkný bloček! Jedlý.
OdpovědětVymazat