sobota 13. července 2013

Květinové limonády

Víte, komu se anglicky říká „late bloomer“? Poupěti, co si dává na čas, než ukáže, co v něm je. Tomu, kdo své barvy předvede ve chvíli, kdy to možná už nikdo nečeká. Ve slabších chvilkách si říkám, že to je určitě můj případ.


Pozdní rozkvět má totiž i svá pozitiva. Přesvědčila jsem se o tom minulou neděli. Jdu takhle mezi poli, letošní bezovou limonádu už jsem skoro obrečela – a vtom ho potkám! Černý bez, co ještě kvetl. Neklekla jsem, jak káže lidová moudrost, protože rostl v kopřivách. Obrala jsem poslední květy, vystačily akorát na jednu dávku sirupu.


Jenže od té doby uběhl skoro týden, takže k čemu vám bude můj recept. Ale nevěšte hlavu. Pokud letos na žádného bezového opozdilce už nenarazíte, využijte jiných možností. Právě totiž kvetou veškeré spořádané levandule a limonáda z nich je úžasná. Budete originální a ještě si užijete barevných kouzel.

Potřebujete jen:
1/4 šálku (4 polévkové lžíce) květů levandule
3/4 šálku cukru
štávu z 2-3 citrónů 



Postup:

Květy levandule zalijte půl litrem vařící vody a nechte 10 minut stát. Slijte a smíchejte s cukrem.
 

Teď přijde kouzlo! Přidejte citrónovou šťávu a sledujte, co se stane.
 

Až se dodivíte, přelijte do většího džbánu, doplňte 1/2 - 3/4 litrem dobře vychlazené vody nebo sodovky a podávejte s ledem.

Zvolna upíjejte a dávejte si načas. Vždyť co jiného než trpělivost přináší ty nejkrásnější z květů!




--------------------------------------

Recept na bezový sirup


Potřebujete:
10-12 květenství černého bezu
4 šálky cukru
1 bio citrón

2 lžičky kyseliny citrónové

Bezové květy nasbírejte za suchého dne. Doma z nich jemně sklepejte případné hmyzí návštěvníky.


Mezitím přiveďte k varu 2 1/2 šálku vody a přisypte cukr. Míchejte, dokud se nerozpustí a odstavte z plotny.
 

Nechte 10 minut chladnout, mezitím škrabkou oloupejte vrchní vrstvu kůry z citrónu a vymačkejte z něj šťávu.
 

Do hrnce s cukrovým sirupem přidejte bezová květenství, citrónovou kůru, šťávu a kyselinu citrónovou. Přiklopte a nechte stát přes noc.

Druhý den sceďte sirup přes jemné sítko a nalijte do lahví. V lednici vydrží až týden, pro delší skladování je lépe ho zmrazit (v plastových lahvičkách). 


Nejlépe chutná ředěný bublinkovou vodou nebo minerálkou. Skvěle ochutí i zálivku na salát (vinaigrette) nebo marinádu na maso.









1 komentář: